Splošno o Sloveniji

Slovenija je država v srcu Evrope. Njena lega, naravna in kulturna dediščina, gozdovi, ki prekrivajo polovico njene površine, parki, morje, jezera in reke, prijazni ljudje, odlična vina, dobra hrana in vodno bogastvo (voda je eden njenih glavnih turističnih atributov) jo oblikujejo v poželjivo destinacijo za turiste od blizu in daleč. Njena barva je zelena, zato je zelen tudi njen turistični logo I feel Slovenia.

Slovenija je majhna država a ponuja velika turistična doživetja. Zjutraj lahko smučate v njenih Alpah, se popoldne sprehodite po njenem nedrju v globinah krasa in občudujete Postojnsko jamo,  za veliki finale dneva pa večerjate ob morju … Je domovina izjemnega glasbenega umetnika Slavka Avsenika, ki je ponesel slavo narodno zabavne glasbe v svet.

Slovenija, njeno uradno ime je Republika Slovenija, je država s parlamentarno državno ureditvijo. Leži ob Jadranskem morju, se dotika Alp in predstavlja naravni most proti Dinaridom in Balkanu. Leži na stičišču alpskega, sredozemskega, panonskega in dinarskega sveta. Je ena izmed bivših republik Jugoslavije.

Na zahodu meji na Italijo (280 km), na severu na Avstrijo (318 km), na severovzhodu na Madžarsko (102 km) in na vzhodu in jugu na Hrvaško (670 km). Glavno mesto Slovenije je Ljubljana. Ima dva milijona prebivalcev in površino v velikosti 20.273 km2. 60 % prebivalcev je kristjanov. Uradni jezik je slovenščina. Ob obali ima submediteransko, v notranjosti celinsko, v višjih legah pa gorsko podnebje. Slovenska obala Jadranskega morja je dolga 46,6 km. Najvišji vrh je Triglav (2864 m), ki je hkrati tudi nacionalni simbol. Denarna enota je evro in je v veljavi od 1.1.2007.

Republika Slovenija je članica Organizacije združenih narodov, zveze NATO, Evropske unije in Schengenskega sporazuma.